
Warsztaty kulinarne „Słodka Wielkanoc", które odbyły się w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu 29 marca dla zaproszonych zuchów i naszych wychowanków były wyjątkową okazją do odkrywania nowych smaków, poznawania zapachów i eksperymentowania z naturalnymi składnikami używanymi na co dzień w kuchni. Wspólna degustacja w finale pokazała możliwości drzemiące w adeptach sztuki kulinarnej. Pod opieką p. Małgorzaty Wawro oraz wychowawcy p .Barbary Ukleja przygotowano wielkanocne wypieki - babeczki o różnych smakach (czekoladowym, waniliowym, wiśniowym, jabłkowym) oraz ciasta nawiązujące do Świąt Wielkanocnych.
Przed rozpoczęciem zajęć wszyscy zapoznali się z kuchnią i zasadami, które w niej obowiązują. Następnie nauczyciel omówił plan działania i zaczęliśmy zabawę z pieczeniem. Na początku zajęć komponowaliśmy ulubione składniki do babeczek, by następnie przystąpić do dekoracji i ozdabiania ciasta polewą czekoladową i barwnymi posypkami. Dla wszystkich uczestniczących w zajęciach była to wielka frajda i wyjątkowa zabawa, w której na co dzień nie mamy okazji uczestniczyć. Przygotowane i udekorowane wypieki ładnie prezentowały się na stole. W degustacji uczestniczył również dyrektor Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu.
Celem zajęć była współpraca oraz integracja młodzieży z dziećmi z lokalnego środowiska poprzez twórcze inspiracje gastronomiczne oraz zainteresowanie uczniów umiejętnościami kulinarnymi wykorzystywanymi w życiu codziennym, z których można czerpać radość.
Serdecznie dziękujemy wszystkim za wspólnie spędzony czas i przepyszną zabawę! Mamy nadzieję, że jeszcze nieraz będziemy wspólnie uczestniczyć w tego typu działaniach.
Autor tekstu i zdjęć : Barbara Ukleja, wychowawca OSiW w Iwoniczu