
Pierwszy dzień wiosny w jarosławskich szkołach jest dniem, kiedy ósmoklasiści mogą zobaczyć „od środka” ich wymarzoną szkołę ponadpodstawową i poznać interesujące ich kierunki kształcenia. Dni otwarte w placówkach oświatowych mają za zadanie pomóc rodzicom i ich dzieciom w podjęciu tej trudnej decyzji.
Taki dzień odbył się również w Zespole Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu, w której kształcą się uczestnicy 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu. Była to świetna okazja do rozmów i wzięcia udziału w licznych aktywnościach przygotowanych przez szkołę. Na odwiedzających, czekało mnóstwo atrakcji. Młodzież zwiedzając szkolne pracownie mogła uczestniczyć w ciekawych pokazach i prezentacjach oraz skorzystać z degustacji przygotowanych przez uczniów kształcących się w zawodzie kucharz i cukiernik.
To przedsięwzięcie było okazją do zaprezentowania wszystkich usług, jakie świadczy kadra rozwoju zawodowego i kadra opiekuńczo wychowawcza OHP. Pracownicy Młodzieżowego Centrum Kariery i 9-12 Hufca Pracy zachęcali potencjalnych klientów do skorzystania z nich i wstąpienia w struktury OHP. Uczniowie, ci zdecydowani i ci, którzy nie podjęli jeszcze decyzji co do wyboru kierunku, mieli możliwość rozwiać te wątpliwości i uzyskać podpowiedź u specjalistów jarosławskich jednostek. Zarówno młodzież jak i towarzyszący im nauczyciele zapoznani zostali również z działalnością Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Przemyślu oraz zasadami funkcjonowania sieci EURES. Młodzież poznała sposoby bezpiecznego i legalnego poszukiwania pracy w kraju i na terenie UE i EOG.
Każdy zainteresowany otrzymał pakiet informacji dotyczący możliwości praktycznej nauki zawodu w Ochotniczych Hufcach Pracy.
Autor tekstu: Barbara Wojtowicz, doradca zawodowy MCK Jarosław, Bożena Szczupak, pośrednik pracy MCK Jarosław
Autor zdjęć: Barbara Wojtowicz, doradca zawodowy MCK Jarosław, Bożena Szczupak, pośrednik pracy MCK Jarosław, Wioletta Propola, komendant 9-12 HP Jarosław