flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Młodzież z dębickiego 9-19 Hufca Pracy pobierająca naukę zawodu w Cukierni Bassara jest zawsze chętna do działania. W porozumieniu z pracodawcą zainicjowała akcję pieczenia podkarpackich proziaczków pod chmurką.

Młodzież dębickiego hufca piecze proziaczki pod chmurką 2

Proziaki to niewielkie placki pszenne, pieczone niegdyś na blasze kuchennego pieca, których historia na Podkarpaciu liczy 150 lat. Pełniły one rolę pieczywa, kiedy kończył się domowy chleb. Uczestniczki Hufca wypiekały placuszki według dwóch przepisów – tradycyjnego z mąki pszennej, sody oczyszczonej, soli i kwaśnego mleka oraz drugiego z twarogiem, jogurtem i masłem. By wzbogacić smak proziaków uczennice przygotowały pyszne dodatki – masło czosnkowe, twarożek z koperkiem, konfiturę z cynamonem oraz mus malinowy. Pod nadzorem opiekunów wykonywały wszystkie czynności łącznie z promocją i sprzedażą podkarpackich specjałów.

Młodzież dębickiego hufca piecze proziaczki pod chmurką 4

Inicjatywa uczennic odniosła sukces wśród lokalnej społeczności, co zwiastuje kolejne przedsięwzięcia uczestniczek i cukierni.

Autor tekstu i zdjęć: Adriana Duda – wychowawca 9-19 HP w Dębicy

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.