
W dniach 18-22 września w Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Tarnobrzegu został zrealizowany w ramach programu Polsko – Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży projekt „Przepis na zdrowie”. Wzięła w nim udział młodzież z tarnobrzeskiego 9-15 Hufca Pracy i stalowowolskiego 9-17 Hufca Pracy oraz uczniowie Szkoły Ogólnokształcącej nr 2 – gimnazjum w Truskawcu, w Ukrainie wraz z wychowawcami.
Projekt rozpoczął się zajęciami integracyjnymi i grą edukacyjną „Chłopska Szkoła Biznesu”, którą przygotowały doradczynie zawodowe z tarnobrzeskiego CEiPM. Następnie młodzi uczestnicy wspólnie z wychowawcami zaprezentowali swoje szkoły i organizacje partnerskie. Podczas wieczoru międzykulturowego był czas na poznawanie tradycyjnych przysmaków kuchni lasowiackiej, m.in. pierogów, gołąbków i ciasta z jabłkami. W Tarnobrzegu przed Zamkiem młodzież spotkała się z Prezydentem Miasta, a następnie poznała ciekawą historię rodu Tarnowskich i jej rezydencji. Uczestnicy wzięli także udział w warsztatach przyrodniczych w Regionalnym Centrum Obszaru Natura 2000 oraz nabyli kompetencje cyfrowe podczas zajęć z robotyki. Wzięli również udział w zajęciach plastycznych i ewaluacyjnych. Wielką atrakcją był dla młodzieży rejs jachtem po pięknym Jeziorze Tarnobrzeskim oraz wizyta w Sandomierzu, gdzie zwiedziła m.in. Dom Długosza, trasę podziemną oraz odwiedziła bohaterów serialu: „Ojciec Mateusz”.
Zgodnie z tematyką projektu uczestnicy poznawali zasady zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety dla nastolatków przygotowanej przez panią dietetyk z Natur House. Ciekawą wiedzę dotyczącą m.in. wad postawy i chorób kręgosłupa przekazał młodym osobom fizjoterapeuta pan Marcin. Młodzież wzięła udział w warsztatach carvingowych, przygotowanych przez Mistrza Polski panią Jolantę z Carving Art.
Na zakończenie projektu odbyła się uroczysta konferencja w Zespole Szkół nr 1 w Tarnobrzegu. Uczestnicy wymiany zaprezentowali się w tańcu z choreografią pani Marty z Akademii Tańca Art Dance. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowali pod kierunkiem kierownika kształcenia praktycznego Pani Małgorzaty Tomczyk prezentacje dotyczące zdrowego żywienia i mnóstwo zdrowych oraz kolorowych przysmaków.
Celem projektu był rozwój umiejętności społecznych i przedsiębiorczych młodzieży polskiej i ukraińskiej realizowanych poprzez promocję zdrowego trybu życia. Projekt został sfinansowany ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki.
Inicjatorem i koordynatorem projektu był specjalista ds. programów Anna Wiącek-Siek.
Tekst: Anna Wiącek-Siek - specjalista ds. programów
Zdjęcia: Anna Wiącek-Siek, Barbara Smolarska- komendant 9-15 HP w Tarnobrzegu