
28 maja rzeszowscy mistrzowie z Cukierni Orłowski & Rak oraz Cukierni Radosław Rak uczcili 103 rocznicę urodzin Świętego Jana Pawła II. Rzemieślnicy wykonali Kremówkę Papieską o długości 103 metrów, która została podzielona na 14 tysięcy porcji. Słodki wypiek powstawał w dwóch cukierniach z 2 ton składników.
Na uroczystości nie zabrakło również młodzieży z 9-1 Hufca Pracy w Rzeszowie, którzy pod okiem mistrzów cukiernictwa z cukierni Orłowski & Rak ciężko pracowali najpierw przy produkcji tradycyjnej Kremówki, a w niedzielne popołudnie przy częstowaniu mieszkańców Rzeszowa przy kościele Świętego Krzyża.
Rzeszowska Kremówka powstała po raz czternasty. Była nie tylko formą uczczenia urodzin Papieża , ale również upamiętnieniem jego wizyty w stolicy Podkarpacia.
Autor tekstu i zdjęcia: Joanna Murias- komendant 9-1 HP