
W Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Tarnobrzegu zrealizowano po raz drugi szkolenie zawodowe „Kelner – Barman – Barista”, ponieważ cieszy się ono bardzo dużą popularnością wśród młodzieży. W tej edycji udział wzięli uczestnicy 9-15 Hufca Pracy w Tarnobrzegu oraz młodzież ze środowiska lokalnego.
W pierwszych dniach kursu skupiono się na nauce przygotowywania oraz serwowania drinków i koktajli, czyli „barmańskim ABC”. Młodzież poznała nie tylko receptury na najpopularniejsze drinki, ale również dowiedziała się, w jakich szklankach należy je podawać. Niemniejszym zainteresowaniem cieszyła się nauka przyrządzania różnego rodzaju kawy. Dodatkową atrakcją była nauka techniki „Latte art”, czyli tworzenia różnego rodzaju wzorków na kawie. Zwieńczeniem kursu było zdobycie informacji dotyczących tego, na czym polega praca kelnera, jak powinna być zorganizowana praca na tym stanowisku, jak prawidłowo serwować potrawy i napoje, jak prezentować kartę menu i jak zachowywać się podczas obsługi gości.
Uczestnictwo w szkoleniu to dla naszych kursantów zdobycie nowych uprawnień, nowych kwalifikacji zawodowych, a tym samym nowych umiejętności praktycznych niezbędnych do wykorzystania w procesie przyszłych rekrutacji na dane stanowiska pracy. Kelner, barman, barista to zawody znajdujące się w ciągłym deficycie na rynku krajowym i zagranicznym. Zdobycie nowych kwalifikacji popartych odpowiednim dokumentem z pewności da naszej młodzieży przepustkę do pracy w kraju i za granicą.
Życzymy powodzenia!
Autor tekstu i zdjęć: Beata Gryzło, specjalista ds. rozwoju zawodowego, CEIPM Tarnobrzeg