
W ramach inicjatywy Ogólnopolskiej Kapituły Samorządności Młodzieży OHP pn. „Czwartek słodki nie tylko tłusty” w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu 10 lutego odbyły się zajęcia promujące zdrowe odżywianie. Zorganizowano warsztaty kulinarne dla uczestników realizujących praktyczną naukę w zawodzie kucharz połączone z pogadanką promującą postawy prozdrowotne poprzez nabywanie zasad odpowiedniego żywienia.
Młodzież samodzielnie wykonała zdrowsze odpowiedni popularnych fast-foodów - pieczone frytki z batatów oraz burgery z indyka i kaszy jaglanej. Przygotowała także rybę z warzywami na parze, risotto z kurczaka z brązowym ryżem, cukinię faszerowaną ryżem i warzywami oraz owsiankę z sosem miodowo-orzechowym. Nie zabrakło również dietetycznego deseru. Były to batony mocno kakaowe, koktajl bananowy ze szpinakiem i ananasem, koktajl truskawkowy z pomidorem, ciasto marchewkowe z polewą jogurtową oraz sok z buraka i ananasa. Wszystko było nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bogate w witaminy i potrzebne wartości odżywcze.
Warsztaty zorganizowały pani Agnieszka Krupa – instruktor praktycznej nauki zawodu z pomocą pani intendent Agnieszki Wróbel.
Autor artkułu i zdjęć: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych