
30 marca w Ośrodku Szkolenia i Wychowania przeprowadzono lokalny etap konkursu „Sprawny w zawodzie 2023” w kategorii kucharz.
Konkurs składał się z części teoretycznej, do której przystąpili wszyscy uczestnicy z klasy trzeciej. Uczniowie mieli do rozwiązania test składający się z 20 pytań. Cześć praktyczna polegała natomiast na samodzielnym przygotowaniu drugiego dania, surówki i deseru – zgodnie z załączonym przepisem i normatywem surowcowym. Zadanie nie było łatwe, gdyż do przygotowania w ciągu 120 minut była jedna porcja drugiego dania: sakiewki schabowe nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami, puree z ziemniaków i brokułów, surówka z białej kapusty z awokado i suszonymi pomidorami oraz 2 porcje deseru neapolitańskiego. Oprócz walorów smakowych przygotowanego dania ocenie podlegało między innymi przygotowanie i organizacja pracy na stanowisku roboczym, znajomość zastosowania przepisów BHP, umiejętność rozumienia instrukcji roboczej oraz umiejętność zaprezentowania wykonanej pracy.
Najlepiej w tym etapie poradziła sobie uczestniczka Elwira Rymar i to ona awansowała do kolejnego II etapu na szczeblu wojewódzkim.
Tekst i zdjęcie: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych