flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Zbliżający się koniec roku szkolnego dla ośmioklasistów i ich rodziców to czas podejmowania życiowych decyzji na temat dalszej ścieżki kształcenia i wyboru szkoły ponadpodstawowej. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom młodzieży, Zespół Szkół Usługowo – Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu wraz z przemyskimi jednostkami OHP, w dniu 29 kwietnia zaprosił wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z ofertą edukacyjną placówki na nadchodzący rok szkolny.

Młodzież odwiedzająca szkołę miała doskonałą okazję do tego, aby uzyskać szczegółowe informacje na temat kierunków kształcenia, praktyk zawodowych, jak również możliwość porozmawiania z kadrą pedagogiczną oraz aby „od kuchni” obejrzeć profesjonalne wyposażone pracowni zawodowych i klas dydaktycznych w jakich kształcą się młodzi ludzie. Ponadto dla gości uczniowie szkoły wraz z nauczycielami przygotowali m.in.: warsztaty fryzjerskie, pokazy wizażu, a zwieńczeniem był samodzielnie przygotowany przez młodzież pokaz mody. Wydarzenie było również doskonałą okazją do zaprezentowania jednostek OHP w Przemyślu. Kadra rozwoju zawodowego z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży zachęcała wszystkich zainteresowanych do korzystania ze wsparcia doradców zawodowych szczególnie przy wyborze dalszej ścieżki edukacyjnej oraz pośrednika pracy, który prezentował oferty pracy skierowane do młodzieży zainteresowanej podjęciem pracy krótkoterminowej w kraju lub w przyszłości bezpiecznej pracy za granicą w ramach sieci EURES. Dodatkowo osoby odwiedzające stoisko OHP dowiedziały się o bezpłatnych kursach i szkoleniach zawodowych oraz realizowanych projektach. Natomiast wychowawcy z przemyskiego 9-13 Hufca Pracy zapoznali młodzież z zasadami rekrutacji do jednostek OHP oraz omówili zakres wsparciaz jakiego korzystają uczestnicy.

Dzień Otwarty ZSUHiG w Przemyślu połączony został z Mini Targami Pracy zorganizowanymi przez OHP. Celem przedsięwzięcia było zaprezentowanie młodzieży oczekiwań przemyskich pracodawców. W przedsięwzięciu uczestniczył Zastępca Komendanta Wojewódzkiego OHP Pan Dariusz Przytuła.

Dzień Otwarty w Zespole Usługowo Hotelarskim i Gastronomicznym w Przemyślu 1Dzień Otwarty w Zespole Usługowo Hotelarskim i Gastronomicznym w Przemyślu 5Autor tekstu i zdjęć: Joanna Boczar - Pośrednik pracy MBP Przemyśl

Autor zdjęć: Joanna Żaczek St. wychowawca 9-13 HP w Przemyślu, Dorota Markowska-Słysz - Doradca zawodowy CEiPM w Przemyślu

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.