
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. W trakcie zajęć kulinarnych uczestnicy 9-19 Hufca Pracy w Dębicy dowiedzieli się, co oznaczy termin „zdrowe jedzenie” i dlaczego warto zadbać o jakość pożywienia? W ramach inicjatywy Ogólnopolskiej Kapituły Samorządności Młodzieży OHP pn. „Czwartek słodki, nie tylko tłusty” uczniowie podjęli działania prozdrowotne.
16 lutego młodzież samodzielnie przygotowała pieczone jabłka nadziewane orzechami, rodzynkami, miodem, cynamonem i imbirem oraz zdrowe soki ze świeżych warzyw i owoców (marchew, jabłko, pomarańcza, banan). Podsumowaniem spotkania była konsumpcja przygotowanych specjałów.
Efektem zajęć było uświadomienie i pokazanie młodzieży, że można w swoim domu we własnym zakresie tanio i szybko przygotować zdrowe posiłki, które dadzą energię, zdrowie i radość życia.
Autor tekstu: Barbara Maroń, starszy wychowawca 9 – 19 HP,
Autor zdjęć: Adriana Duda, ,wychowawca 9-19 HP