
Wszyscy lubimy łakocie, a niekwestionowaną królową łakoci jest czekolada. W dniu 3 lipca w 9-15 Hufcu Pracy w Tarnobrzegu zostało zorganizowane spotkanie – mini cukiernicze warsztaty z degustacją czekoladowych pyszności z okazji Światowego Dnia Czekolady, które przypada 07 lipca.
Warto wiedzieć, że czekolada to nie tylko źródło cukrów, tłuszczy i zbędnych kalorii, ale także cennych składników mających pozytywny wpływ na organizm, takich jak teobromina, flawonoidy, kofeina i fenylotylamina. Te znajdujące się w ziarnach kakaowca związki chemiczne chronią przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy. Jednocześnie zapobiegają chorobom układu krążenia, stymuluje prace serca, zwiększa produkcję seratoniny i endorfin, które poprawiają nastrój. Czekolada zawiera też magnez, który korzystnie wpływa na pracę mięśni, przeciwdziała stresom i ułatwia wchłanianie wapnia. Dlatego czekoladzie mówimy TAK, nie zapominając, że jak zawsze – nadmiar szkodzi.
Oprócz omówienia właściwości czekolady mającej wpływ na nasz organizm, młodzież przygotowywała różne smakołyki na bazie czekolady. Nie zabrakło zdrowych czekoladowo- owocowych shakeów, owoców w czekoladzie, fondue czekoladowego z owocami oraz pysznej gorącej czekolady. Czekoladowe warsztaty były doskonałą okazją do spotkania i rozmów z młodzieżą przy tak słodkich deserach.
Autor artykułu i zdjęć: Małgorzata Byrska – st. wychowawca, 9-15 HP Tarnobrzeg