
"Powinno się być dobrym jak chleb; powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny." Cyt. Św. Brat Albert. Powyższy cytat stał się powodem kolejnych kulinarnych inspiracji na zajęciach praktycznych w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu.
Tym razem pod okiem pani Agnieszki Krupy – instruktora praktycznej nauki zawodu, kucharze z klasy 3 odbyli warsztaty piekarskie. Poznali tajniki przygotowania tradycyjnego pieczywa. Ale nie zabrakło także kulinarnych innowacji związanych z pieczywem. Przygotowano między innymi: chleb z ziarnami, chleb z ziemniakami i czarnuszką, bułki kajzerki, precle, bagietki z koperkiem, bułki orkiszowe z żurawiną oraz „chlebek odrywany” z ziołami. Następnie młodzież przygotowała dekoracje stołu, aby pięknie wyeksponować swoje wypieki.
Celem warsztatów było uświadomienie naszym uczestnikom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza, piekarza.
AUTOR TEKSTU I ZDJĘĆ: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych