flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

"Powinno się być dobrym jak chleb; powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny." Cyt. Św. Brat Albert. Powyższy cytat stał się powodem kolejnych kulinarnych inspiracji na zajęciach praktycznych w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu.

Tym razem pod okiem pani Agnieszki Krupy – instruktora praktycznej nauki zawodu, kucharze z klasy 3 odbyli warsztaty piekarskie. Poznali tajniki przygotowania tradycyjnego pieczywa. Ale nie zabrakło także kulinarnych innowacji związanych z pieczywem. Przygotowano między innymi: chleb z ziarnami, chleb z ziemniakami i czarnuszką, bułki kajzerki, precle, bagietki z koperkiem, bułki orkiszowe z żurawiną oraz „chlebek odrywany” z ziołami. Następnie młodzież przygotowała dekoracje stołu, aby pięknie wyeksponować swoje wypieki.

Celem warsztatów było uświadomienie naszym uczestnikom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza, piekarza.

AUTOR TEKSTU I ZDJĘĆ: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.