W grodziskim hufcu 7 – 31 odbyły się wewnętrzne eliminacje do wojewódzkiego konkursu pn. „Sprawny w zawodzie”.
Do rywalizacji o zwycięstwo i możliwość reprezentowania hufca na etapie wojewódzkim stanęło 8 uczestników klas kończących szkołę branżową pierwszego stopnia w zawodzie kucharz, pogrupowanych w dwuosobowe – mieszane - zespoły.
Konkurs odbywał się w profesjonalnej pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, partnera zaprzyjaźnionego z jednostką, gdzie młodzież mogła przygotowywać wylosowany przez lidera zespołu zestaw obiadowy.
Należy podkreślić, że mimo tego, że uczestnicy na co dzień odbywają praktyki w różnych restauracjach, to stres towarzyszył zespołom przez cały trwania konkursu aż do jego zakończenia. Do wykonania były 2 zestawy obiadowe. Pierwszy - stanowiły roladki drobiowe ze szpinakiem i serem fetą, surówką z kapusty pekińskiej oraz puree ziemniaczane, a drugi składał się z roladek drobiowych z szynką i pieczarkami, surówką z marchewki i jabłka, również z puree ziemniaczanym.
Komisja konkursowa w skład której weszli: dyrektor Zespołu Szkół Technicznych i Licealnych nr 2 – Andrzej Chojnacki, dyrektor Zespołu Szkół Technicznych i Licealnych nr 2 - Anna Krzykowska, Katarzyna Iwanejko – wicedyrektor, Katarzyna Wiśniewska – wicedyrektor, Julita Kaczmarek – kierownik szkolenia praktycznego oraz kadra hufca. Komisja konkursowa miała trudne zadanie i nie lada problem z wyłonieniem zwycięskiego zespołu.
Przygotowane danie wyglądały dekoracyjnie i smakowały przepysznie. Komisja oceniała nie tylko walory smakowe, dekorację przygotowanego dania , sposób prezentacji ale także wiedzę zawodową. Po analizie wszystkich kryteriów konkursowych i podliczeniu punktów okazało się że zwycięzcami zostali: Natalia Pręcikowska i Kamil Straszyński.
Zwycięska drużyna będzie reprezentowała hufiec w zmaganiach na szczeblu wojewódzkim i już dziś życzymy osiągnięcia sukcesu.