• Kontrast strony

Realizując założenia imprezy kulturalno-oświatowej uczestnicy z mińskiej jednostki 7 – 19 HP wybrali się wraz z kadrą wychowawczą do magicznego miejsca - Manufaktury Cukierków w Warszawie.

Młodzi ludzie mieli możliwość uczestniczyć w warsztatach cukierniczych, gdzie oprócz oficjalnego pokazu młodzież mogła samodzielnie wykonać lizaki.

Jednak zanim to nastąpiło, zawodowi karmelarze dokładnie opowiedzieli i pokazali wszystkie etapy powstawania słodyczy,  począwszy od samego gotowania karmelu, jego barwienia, aż po tworzenie przeróżnych wzorów. Kiedy masa karmelowa została przygotowana każdy uczestnik wchodził za stół produkcyjny i własnoręcznie przygotowywał wymarzonego lizaka. Nie było to łatwe zadanie, ponieważ masa była sama w sobie ciężka, ciepła i elastyczna. W związku z tym dosyć sprawnie i szybko trzeba było jak najszybciej zrobić swoje słodkie arcydzieło...

Za uwagę i cierpliwość wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni ciepłymi karmelkami o egotycznych smakach. Warsztaty zawierały treści edukacyjne, która przedstawione były w interesującej formie.

- Każdy z nas podczas warsztatów mógł poczuć smaki dzieciństwa wraz z cudownym niosącym się po sali zapachem słodyczy! To nie tylko wyjątkowe przeżycie, ale również niezwykła podróż w czasie… Jak wszystko co miłe i fajne szybko się kończy… ze słodkim akcentem i wspólnym zdjęciem zakończyliśmy wycieczkę. Liczymy na kolejne spotkania w tak czarującym miejscu – wspominali uczestnicy z kadrą 7-19 HP.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.