W Centrum Edukacji i Pracy w Radomiu przy współpracy z instruktorami praktycznej nauki zawodu Warsztatów Szkoleniowo Produkcyjnych odbyło się szkolenie , pt. ,,Kuchnia włoska”. W kursie wzięli udział uczestnicy OHP, którzy mieli okazje do poznania tajników tej smacznej kuchni.
Celem szkolenia było nabycie przez młodzież OHP podstawowej wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych z zakresu przygotowywania dań kuchni włoskiej. W ramach części teoretycznej młodzi ludzie zapoznali się z historią parzenia kawy oraz tym jak przygotować i z czego składają się popularne dania włoskie. Młodzież dowiedziała się również w jakich regionach Włoch powstają regionalne produkty które włosi wykorzystują do przygotowania dań. W trakcie kursu uczestnicy mieli okazję przygotować takie potrawy jak: Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem, tradycyjną włoską pizzę oraz spaghetti bolognese, sałatkę z krewetkami, a także pappardelle z łososiem. Największe wrażenie zrobił deser tiramisu i ciastka cantucci oraz degustacja świeżo parzonej włoskiej kawy.
Wydarzenie stanowiło doskonałą okazję do wspólnego gotowania i integracji uczestników a na zakończenie każdy z nich miał możliwość skosztowania potraw oraz znalezienia swoich smaków w kuchni włoskiej.