• Kontrast strony

W Centrum Edukacji i Pracy w Radomiu przy współpracy z instruktorami praktycznej nauki zawodu Warsztatów Szkoleniowo Produkcyjnych odbyło się szkolenie , pt. ,,Kuchnia włoska”. W kursie wzięli udział uczestnicy OHP, którzy mieli okazje do poznania tajników tej smacznej kuchni.
Celem szkolenia było nabycie przez młodzież OHP  podstawowej wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych  z zakresu przygotowywania dań kuchni włoskiej.  W ramach części teoretycznej młodzi ludzie zapoznali się  z historią parzenia kawy oraz tym jak przygotować i z czego składają się popularne dania włoskie. Młodzież dowiedziała się również w jakich regionach Włoch powstają regionalne produkty które włosi wykorzystują do przygotowania dań. W trakcie kursu uczestnicy mieli okazję przygotować takie potrawy jak: Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem, tradycyjną włoską pizzę oraz spaghetti bolognese, sałatkę z krewetkami, a także pappardelle z łososiem. Największe wrażenie zrobił deser tiramisu i ciastka cantucci oraz degustacja świeżo parzonej włoskiej kawy.
Wydarzenie stanowiło doskonałą okazję do wspólnego gotowania i integracji uczestników a na zakończenie każdy z nich miał możliwość skosztowania potraw oraz znalezienia swoich smaków w kuchni włoskiej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.