• Kontrast strony

13 czerwca w ramach autorskiego programu „Jesteś tym co jesz” odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem młodzieży i wychowawców z płońskiej jednostki HP 7-35.

Celem spotkania było podsumowanie wiedzy teoretycznej uzyskanej na poprzednich zajęciach i weryfikacja umiejętności stworzenia zbilansowanego,  zdrowego posiłku.

Młodzież z płońskiej jednostki mogła wcielić się w rolę kucharzy i wykreować własną propozycję wartościowego posiłku. Młodzi ludzie do dyspozycji mieli wiele kolorowych warzyw, owoców, sałaty, sery, pełnoziarniste pieczywo i makarony, ryby, zielenina, oleje – wszystko bogate w cenne witaminy,  tak ważne dla naszego zdrowia.

Podczas wspólnego krojenia warzyw wychowawcy przypomnieli czym kierować się podczas wyboru produktów w sklepie lub na miejskim targowisku, zwrócili uwagę na higienę przygotowywania posiłków i  kulturę ich spożywania.

I tak powstały piękne kolorowe sałatki, zdrowe i pyszne kanapki, owocowe koktajle. Młodzież była zadowolona ze efektów swojej pracy, zauważyła że wspólne przygotowywanie posiłków daje satysfakcję, a późniejsza konsumpcja radość. Wspólne spotkanie było wspaniałą zabawą, dało szansę na integrację grupy, zwiększyło świadomość grupy na temat zdrowego odżywiania i roli warzyw i owoców w diecie człowieka.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.