• Kontrast strony

19 kwietnia młodzież z mokotowskiej jednostki 7-32,  ramach realizacji założeń  imprezy kulturalno-oświatowej pn.  ”Przy stole o kulturze, historii i zdrowym żywieniu”,  uczestniczyła w niezwykłych warsztatach kulinarnych...

Zajęcia odbyły się w Villi Intrata na terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Przeprowadzone zostały zgodnie z zaplanowanym scenariuszem i składały się z części teoretycznej, praktycznej i degustacji. Celem warsztatów było zaszczepienie w uczestnikach ciekawości i pasji kulinarnych.

W pierwszej części spotkania edukatorki kulinarne zapoznały podopiecznych mokotowskiej jednostki z wiedzą teoretyczną na temat tego, co jadło się na stołach zamożnych ludzi w XVII wieku. Podczas zajęć młodzi ludzi poznali dawne smaki i tradycje gastronomiczne.

Następnie młodzież ubrana w fartuchy i rękawiczki jednorazowe zabrała się do przygotowywania uroczystego obiadu. Zakończonego wykwintnym deserem.

W trakcie przygotowywania potraw podopieczni hufca chętnie obierali, kroili, smażyli, aby później z wielkim apetytem skosztować przygotowanych dań.

Uczestnicy warsztatów zdobyli wiedzę i umiejętności w dziedzinie historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Dzięki temu stali się młodymi adeptami dawnej sztuki kucharskiej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.