19 kwietnia młodzież z mokotowskiej jednostki 7-32, ramach realizacji założeń imprezy kulturalno-oświatowej pn. ”Przy stole o kulturze, historii i zdrowym żywieniu”, uczestniczyła w niezwykłych warsztatach kulinarnych...
Zajęcia odbyły się w Villi Intrata na terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Przeprowadzone zostały zgodnie z zaplanowanym scenariuszem i składały się z części teoretycznej, praktycznej i degustacji. Celem warsztatów było zaszczepienie w uczestnikach ciekawości i pasji kulinarnych.
W pierwszej części spotkania edukatorki kulinarne zapoznały podopiecznych mokotowskiej jednostki z wiedzą teoretyczną na temat tego, co jadło się na stołach zamożnych ludzi w XVII wieku. Podczas zajęć młodzi ludzi poznali dawne smaki i tradycje gastronomiczne.
Następnie młodzież ubrana w fartuchy i rękawiczki jednorazowe zabrała się do przygotowywania uroczystego obiadu. Zakończonego wykwintnym deserem.
W trakcie przygotowywania potraw podopieczni hufca chętnie obierali, kroili, smażyli, aby później z wielkim apetytem skosztować przygotowanych dań.
Uczestnicy warsztatów zdobyli wiedzę i umiejętności w dziedzinie historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Dzięki temu stali się młodymi adeptami dawnej sztuki kucharskiej.