• Kontrast strony

… to kolejny autorski program z zakresu profilaktyki społecznej sfinalizowany właśnie  w radomskim 7 – 3 OSiW.

Cel nadrzędny to uświadomienie młodym ludziom znaczenia zdrowego i prawidłowego odżywiania się oraz zachęcanie do aktywnego stylu życia.

Realizacja priorytetowych założeń odbywała się w dwóch modułach. Pierwszy - dotyczył aktywności fizycznej, a w ramach drugiego realizowane były warsztaty z zakresu kształtowania odpowiednich postaw i nawyków żywieniowych.

W harmonogramie programu przewidziane były także zajęcia sportowe, które pozwoliły na integrację uczestników.

Duże zainteresowanie budziły konsekwencje spożywania żywności wysoko przetworzonej i przygotowanie zbilansowanej diety. Prowadzący zajęcia inspirowali młodzież do prezentacji dobrych praktyk w zakresie zdrowego odżywiania. Efektem tych zajęć były plakaty opracowane przez uczestników. Ponadto ważnym elementem była możliwość przygotowania przez młodych ludzi przykładowych dań na bazie zdrowej żywności i – oczywiście - ich degustacja. Tu młodzi adepci sztuki kulinarnej zdali swój „egzamin” celująco…

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.