• Kontrast strony

7 lipca przypada Światowy Dzień Czekolady i właśnie z tej okazji młodzież z mokotowskiej jednostki 7-32 postanowiła urządzić w hufcu słodką degustację różnego rodzaju słodkości i poznać korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie czekolady, która  najzdrowsza jest w umiarkowanych ilościach.

Kadra 7-32 przygotowała krótką prezentację na temat tego skąd pochodzi czekolada, opis jej substancji odżywczych mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in. żelazo, magnez, potas, błonnik czy antyoksydanty.

Warto wiedzieć, że za najzdrowszą odmianę, jest uważana czekolada gorzka. Ten smakołyk ma doskonały wpływ na nasz nastrój, samopoczucie i myślenie – działa energetyzująco i pomaga w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany np. podczas intensywnego biegu czy w trakcie górskiej wędrówki – mówili wychowawcy.

Podczas spotkania młodzież przeprowadziła uliczną sondę wśród okolicznych mieszkańców na temat tego, który smak czekolady najbardziej lubią. Wynik sondy wskazał, że królową czekolady została …. czekolada mleczna.

Na zakończenie tych „słodkich zajęć” podopieczni mokotowskiej jednostki próbowali czekoladowego fondue z sezonowymi owocami.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.