• Kontrast strony

9 lutego obchodzić będziemy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Wielbiciele tego włoskiego specjału z płońskiej jednostki 7 – 35 HP podczas warsztatów kulinarnych szukali nowych i oryginalnych połączeń smakowych...

Do udziału w tego typu zajęciach młodzieży nie trzeba było wcale namawiać. Podopieczni z ogromnym entuzjazmem poszukiwali inspiracji, łączyli sprawdzone składniki, pamiętając przy tym, że nie tylko  liczy się pomysł, ale także jakość i smak.

W trakcie spotkania uczestnicy dowiedzieli się także wielu ciekawostek na temat tego znakomitego dania,  między innymi tego, że najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie „margherita” na cześć królowej Włoch – Margherity Sabaudzkiej,  która -  w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu - miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej specjalnie dla niej przez miejscowego piekarza oraz,  że pierwsza pizzeria w Polsce powstała w 1975 roku w Słupsku przy barze Poranek i funkcjonuje do dzisiaj...

A jak smakowała „płońska” pizza? Nie trzeba pytać, to się wie... Po prostu pysznieJ

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.