• Kontrast strony

„Fryzjer czy kucharz? Oto jest pytanie... Nożyczki, suszarka, lokówka, lakier do włosów. To tylko niektóre atrybuty profesji fryzjera.”  Tak brzmi początek dyktanda, które pisali uczestnicy z Hufca Pracy w Grodzisku Mazowieckim, biorący udział w zmaganiach ortograficznych.

Impreza odbyła się we współpracy z poplonistami Zespołu Szkół Technicznych i Licealnych nr 2 w Grodzisku Mazowieckim, a tekst dyktanda został przygotowany przez wicedyrektor - Iwonę Przybytniak.  W zmaganiach ortograficznych wzięło udział 20 uczestników z I,II i III klasy Szkoły Branżowej I Stopnia, do której uczęszczają podopieczni jednostki.

Należy podkreślić, że słownictwo zawarte w przygotowanym tekście dyktanda jest ściśle powiązane z zawodami kucharz, fryzjer do których zawodowo przygotowują się uczestnicy.

Balejaż, przerzedzone czupryny, przedłużanie włosów, fiolety czy burgundy to słownictwo bliskie sercu fryzjerów,  a z kolei nienajedzony klient, przepieprzony kotlet, staropolski rosół czy pachnący koperek nie stanowią tajemnic dla kucharzy. 

Decyzją Komisji Konkursowej  w konkursie ortograficznym przyznano 3 miejsca i jedno wyróżnienie. Najlepsza praca należała do Wiktorii Wąsowicz z klasy II zc fryzjer, a główną nagrodę dla zwycięzcy konkursu ufundowała MWK OHP. Pozostałe miejsca zostały nagrodzone przez Dyrektora ZSTiL nr 2 p. A. Chojnackiego. I tak, II miejsce zajęła Karolina Staniszewska z kl. I zc- fryzjer, III miejsce- Zuzanna Marszałek kl. III zab- kucharz, a wyróżnienie przypadło Joannie Wiśnia z kl. III zab- kucharz.

- Bardzo się cieszymy, że młodzież tak licznie wzięła udział w konkursie. Jak wszyscy wiedzą nasz język ojczysty  sprawia wiele trudności, nie tylko cudzoziemcom, ale także nam- Polakom. Dlatego tym bardziej jesteśmy dumni z tak wysokiego poziomu i dobrych wyników - powiedziała w podsumowaniu p. I.Przybytniak. Tym bardziej, że słownictwo jest wykorzystywane w branży gastronomicznej i fryzjerskiej. 

Kadra jednostki  7-31 pogratulowała sukcesów zdobywcom premiowanych miejsc, życząc dalszego rozwoju i wyników edukacyjnych.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.