• Kontrast strony

31 maja odbyło się kolejne szkolenie realizowane przez CEiPM Warszawa we współpracy z Ośrodkiem Szkolenia Zawodowego we Włocławku. Tym razem młodzież poznawała tajniki „Carvingu”, czyli niezwykle efektownej sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, znanej w krajach azjatyckich od stuleci. Na terenie naszego kraju jest to dyscyplina coraz bardziej popularna, zyskująca duże grono sympatyków. Od niedawna to także jedna z dyscyplin na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

W szkoleniu wzięło  udział dziesięciu uczestników, którzy chcieli podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.

Zajęcia prowadziła Dominika Sadowska - Mistrzyni Świata oraz Vice Mistrzyni Europy w Carvingu. Uczestnicy kursu na wstępie poznali historię carvingu, zostały omówione techniki i rodzaje cięć oraz zasady przechowywania wykonanych ozdób. Następnie młodzież miała możliwość nauczyć się wykonywania dekoracji z rzodkiewek, motywu kwiatowego z papryczki pepperoni i liścia z cukinii, a w końcowej części szkolenia wyrzeźbić tajski kwiat w melonie.

"Gdzie mogę ćwiczyć Carving " - dopytywał zaraz po zakończeniu kursu Paweł. Po szkoleniu uczestnicy dzielili się między sobą opiniami, że Carving jest wciągający i fajny...oraz, że wystarczą chęci, zapał, odpowiednie narzędzia i oczywiście nieco wprawy by przemieniać warzywa i owoce w małe dzieła sztuki".

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.