Pomimo nieciekawej aury za oknami grudzień dla młodzieży z CEiPM Radom mija pod znakiem kursów zawodowych. Młodzi ludzie rozpoczęli wtedy szkolenie zawodowe, pt. - kelner-barista, które miało na celu zdobycie przez uczestników wiedzy i umiejętności z zakresu pracy kelnera oraz baristy.
Program szkolenia obejmował naukę teoretyczną i praktyczną gdzie młodzież zdobyła wiedzę z zakresu pracy kelnerskiej w omawianych zagadnieniach, wśród których znalazły się takie jak m.in.: jak powinien wyglądać i prezentować się kelner, znaczenie znajomości karty menu, przygotowanie sali konsumpcyjnej (techniki nakrywania stołów i jego dekoracje), przebieg obsługi gości i wiele innych ciekawych rzeczy związanych z pracą kelnera.
Z zakresu pracy baristy młodzież poznała historie kawy i podstawowe informacje z nią związane, organizacje miejsca pracy, ćwiczenia poprawnego parzenia typu espresso, skład/charakterystyka i rodzaje mleka oraz latte art. – demonstracja i praktyka.
Trenerem zespołu był Pan Mateusz Środa, który w sposób ciekawy i zrozumiały prowadził wykłady i zajęcia praktyczne. W trakcie trwania spotkania barista rozwiał kawowe mity oraz przedstawił zaskakujące ciekawostki związane z kawą i jej przyrządzaniem. Młodzież z zaangażowaniem brała czynny udział w kursie przygotowując i degustując różne rodzaje kaw.
Szkolenie zakończyło się egzaminem który wszyscy uczestnicy pozytywnie.
- Mamy nadzieję, że ten kurs zapewni młodym ludziom jak największe możliwości wykorzystania zdobytej wiedzy zarówno w życiu zawodowym jak i codziennym, osobistym – komentowały koordynatorki szkolenia z CEiPM Radom.