Uczestnicy Hufca Pracy w Niepołomicach wzięli udział w warsztatach zdrowego żywienia, które odbyły się w siedzibie jednostki w dniu 8 czerwca. Przedsięwzięcie było częścią i zarazem podsumowaniem trwającego od marca programu autorskiego pt. „Tak żyć, by zdrowym być”.
Założeniem programu było kształtowanie postaw, nawyków prozdrowotnych oraz promocja aktywnego trybu życia i podnoszenia sprawności fizycznej. Młodzież brała udział w zajęciach sportowych, podczas których nauczyła się prostych ćwiczeń fizycznych, fitnesowych układów choreograficznych oraz wycieczce po Puszczy Niepołomickiej. Podczas wirtualnego spotkania z dietetykiem, uczestnicy biorący udział w programie dowiedzieli się o nawykach zdrowego odżywiania oraz w jaki sposób komponować posiłki, aby były jak najbardziej wartościowe. Poznali zasady obliczania kaloryczności i tworzenia jadłospisów. Te wszystkie informacje zostały wykorzystane na warsztatach, na które młodzież sama zrobiła zakupy spożywcze i przygotowała z nich najprzeróżniejsze przekąski i napoje. Na stole pojawiły się kanapeczki z humusem i kolorowymi warzywami, tortlille z nadzieniem w wersji wegetariańskiej i wersji tradycyjnej, jajka na twardo, owoce, warzywa, napoje mleczne i owocowe. Z truskawek, borówek i jogurtu młodzi ludzie przygotowali koktajle z niecodziennym połączeniem, z selerem naciowym i szpinakiem, a także przepyszne, różnokolorowe smoothie.
– Dzięki warsztatom dowiedziałam się, że z niewielkiej ilości produktów można przygotować tak smaczne, zdrowe i apetycznie wyglądające jedzenie – mówi Dominika, uczestniczka programu.
Fot. 1,2,3 Młodzież podczas warsztatów
Tekst – Małgorzata Satora
Zdjęcia – Anna Rogowicz