W dniu 31 maja w Barcicach zakończyły się młodzieżowe warsztaty kulinarne, w ramach których uczestnicy z poszczególnych grup narodowych uczyli się wzajemnie przyrządzać swoje regionalne dania.
Część zajęć odbywała się w Starej Lubowni na Słowacji, gdzie młodzież miała możliwość zwiedzać Zamek Stara Lubovla oraz Skansen, w którym szczególnie dużo uwagi poświęcono dawnej kuchni, komnatom jadalnym oraz zapoznano się z przepisami na potrawy serwowane dawniej. Podczas trwania seminarium odbyły się zajęcia poznawcze i integracyjne, wieczory narodowe, gry oraz konkursy. Młodzi ludzie wspólnie wykonali plakat projektu. Uczestnicy z ogromnym zaangażowaniem brali udział w Dniach Godności Osób Niepełnosprawnych odbywających się w Nowym Sączu, podczas których grupa z Ukrainy i Słowacji wystąpiła w części artystycznej. Na zakończenie warsztatów, w karczmie „Szałas u Franka” w Starej Lubovwni, odbyło się podsumowanie projektu. Młodzież miała okazję spróbować tradycyjny, słowacki obiad. W seminarium młodzieżowym brali udział młodzi ludzie z „PADIYUM” z Użhorodu, uczniowie ze Szkoły Specjalnej w Starej Lubowni, ze Szkoły Specjalnej nr 5 w Nowym Sączu oraz uczestnicy z Hufca Pracy w Starym Sączu.
Wnioskodawcą i organizatorem była Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy w Krakowie.
Projekt numer 12330023 był dofinansowany przez Fundusz Wyszehradzki.
Fot. 1 Zajęcia integracyjne
Fot. 2 Występ grupy z Ukrainy podczas Dni Godności Osób Niepełnosprawnych w Nowym Sączu
Fot. 3 Plakat wykonany przez uczestników
Fot. 4 Uroczyste zakończenie projektu
Tekst i zdjęcia – Leszek Olech