• Kontrast strony

20 czerwca w Młynnem koło Limanowej, w Restauracji „Tartak” odbył się VI Plenerowy Konkurs Kulinarny Młodzieży OHP adresowany do uczestników jednostek Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP oraz Centrów Kształcenia i Wychowania, kształcących się w innym zawodzie niż kucharz.

Organizatorem przedsięwzięcia była Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy oraz Hufiec Pracy w Limanowej. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Mieczysława Urygi - Starosty Limanowskiego, który ufundował puchary
i upominki dla zwycięskich drużyn. Uroczystego otwarcia imprezy dokonali Wojewódzki Komendant OHP - Paweł Leśniak oraz Zastępca Wojewódzkiego Komendanta - Beata Pabian-Mikuła. Ponadto wśród zaproszonych gości znaleźli się: Robert Cieśla - Zastępca Komendanta Szkoły Aspirantów PSP w Krakowie, Karolina Kowalewska - uczestniczka Masterchefa, zdobywczyni Żółtego Fartucha, oraz Jacenty Musiał - Dyrektor Gminnej Publicznej Biblioteki w Starej Wsi. Głównym celem imprezy było rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych młodzieży oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez wykorzystanie do przygotowania potraw zdrowych i naturalnych składników.

W rywalizacji wzięło udział 18 drużyn z Małopolski. Po oficjalnym otwarciu Konkursu uczestnicy pracowali w dwuosobowych składach, a ich zadaniem było przygotowanie potrawy z grillowanych warzyw z dodatkiem sosu według samodzielnie opracowanej receptury. Efektem pracy były smaczne potrawy podane w ciekawy i oryginalny sposób. Przy ocenie komisja brała pod uwagę smak, estetykę podania dania, a także kreatywność w przygotowaniu.

Jury obradowało w składzie: Paweł Leśniak - Komendant MWK OHP, Beata Pabian-Mikuła - Zastępca Wojewódzkiego Komendanta MWK OHP, Robert Cieśla - Zastępca Komendanta Szkoły Aspirantów PSP oraz Jakub Kasiński - właściciel Restauracji „Tartak”, laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych, a także Karolina Kowalewska - uczestniczka Masterchefa. 

Gratuluję wszystkim, bo pomimo, że nie jesteście kucharzami potrafiliście przygotować tak wspaniałe potrawy – podkreśliła Karolina Kowalewska, uczestniczka Masterchefa.

Dziękuję Wam za wszystkie doznania kulinarne jakich dzisiaj doświadczyłam. Cieszę się, że w swoich daniach wykorzystaliście regionalne produkty w taki sposób, że nie pomyślałabym, że można je tak wykorzystać – powiedziała Beata Pabian-Mikuła, członek komisji.

Bardzo miło było dzisiaj oceniać Wasze dania. Widać, że wkładaliście w przygotowania dużo serca – zaznaczył Jakub Kasiński.

Ostatecznie mistrzami VI Plenerowego Konkursu Kulinarnego Młodzieży OHP okazali się reprezentanci Hufca Pracy w Limanowej - Karol Gamoń i Jakub Papież. Drugie miejsce zajęły Weronika Sopata i Emilia Poręba - drużyna z Nowego Sącza. Natomiast trzecie miejsce przypadło Natalii Zasadni i Oliwia Brotoń z 6-5 Hufca Pracy w Krakowie.

Na zakończenie uczestnicy plenerowej imprezy obejrzeli pokaz przygotowania zdrowych koktajli w ciekłym azocie zaprezentowany przez Pana Jakuba Kasińskiego, który zrobił na wszystkich duże wrażenie.

Fot. 1 Uroczyste rozpoczęcie konkursu

 

Fot.2

 

Fot.3

 

Fot.4

 

Fot.5

Fot. 2, 3, 4, 5 Uczestnicy w trakcie przygotowywania potraw

 

Fot.6

Fot. 6 Komisja podczas oceny konkursowych dań

 

Fot.7

Fot. 7 Zdobywcy I miejsca

 

Fot.8

Fot. 8 Zdobywcy II miejsca

 

Fot.9

Fot. 9 Zdobywcy III miejsca

 

Fot.10

Fot. 10 Pokaz kulinarny

 

Fot.11

 

Fot.12

 

 

Fot.13

Fot. 11, 12, 13 Gotowe dania

Tekst – Danuta Lorek
Zdjęcia – Karolina Młynarczyk, Wioleta Biernat

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.