• Kontrast strony

Po dwuletniej przerwie w Młynnem koło Limanowej, w Restauracji „Tartak”, w dniu 24 maja odbył się V Plenerowy Konkurs Kulinarny Młodzieży OHP adresowany do uczestników jednostek Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP oraz Centrów Kształcenia i Wychowania, kształcących się w innym zawodzie niż kucharz.

Organizatorem przedsięwzięcia była Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy oraz Hufiec Pracy w Limanowej. Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Pana Mieczysława Urygi – Starosty Limanowskiego. Głównym celem imprezy było rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych młodzieży oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez wykorzystanie do przygotowania potraw zdrowych i naturalnych składników.

W kulinarnej rywalizacji wzięło udział 18 drużyn z Małopolski. Po oficjalnym otwarciu Konkursu uczestnicy pracowali w dwuosobowych składach, a ich zadaniem było przygotowanie pstrąga z grilla wraz z dodatkami według samodzielnie opracowanej receptury. Efektem pracy grillujących były smaczne potrawy podane w ciekawy i oryginalny sposób. Przy ocenie komisja brała pod uwagę smak, estetykę podania dania, a także kreatywność
w przygotowaniu.

Jury obradowało w składzie: Bożena Rążewska – Zastępca Wojewódzkiego Komendanta MWK OHP, Jakub Kasiński – właściciel Restauracji „Tartak”, laureat ogólnopolskich konkursów kulinarnych, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Jacenty Musiał – Dyrektor Gminnej Publicznej Biblioteki w Starej Wsi, a także Ewelina Bartuś – wychowawca Hufca Pracy w Oświęcimiu.

Gratuluję wszystkim, bo pomimo, że nie jesteście kucharzami potrafiliście przygotować tak wspaniałe potrawy – podkreśla Zastępca Komendanta MWK OHP – Bożena Rążewska.

Obserwując Was dzisiaj jestem zaskoczony, że młodzież jest tak entuzjastycznie nastawiona na życie, że gotuje z taką radością i pasją – mówił Jacenty Musiał, członek komisji.

Bardzo miło było dzisiaj oceniać Wasze dania. Widać, że wkładaliście w przygotowania dużo serca.. Na początku był trochę stres, ale potem, gdy minął widać było uśmiech na twarzy, zresztą to przełożyło się na dania – zaznaczył Jakub Kasiński.

Cieszę się, że mogłem gościć na Konkursie i doceniam pomysły, zaangażowanie i te wspaniałe potrawy, które przygotowała młodzież (…) Życzę abyście swoje pasje dalej realizowali, a swoje pomysły finalizowali na różnego rodzaju na konkursach czy w dorosłym życiu  – podsumował Gość Honorowy Mieczysław Uryga – Starosta Limanowski.

Ostatecznie mistrzami V Plenerowego Konkursu Kulinarnego Młodzieży OHP okazali się reprezentanci Centrum Kształcenia i Wychowania w Szczawnicy-Jabłonce – Wiktoria Latta
i Karolina Gasińska.
Drugie miejsce zajęły Patrycja Wąsowicz i Bożena Siciarz – drużyna
z Limanowej. Natomiast trzecie miejsce przypadło Karolinie Jasak i Paweł Ryczek z Hufca Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej.

Na zakończenie uczestnicy plenerowej imprezy obejrzeli pokaz kuchni molekularnej przygotowany przez Pana Jakuba Kasińskiego, który zrobił na wszystkich duże wrażenie.

Fot. 2

Fot. 3

Fot. 1,2,3 Młodzież podczas przygotowania potraw konkursowych

Fot. 4

Fot. 4 Ocena potraw konkursowych przez komisję

Fot. 5

Fot. 6Fot. 7

Fot. 5,6,7  Zwycięskie drużyny

Fot. 8

Fot. 8  Pokaz kuchni molekularnej

Fot. 9

Fot. 10

Fot. 11

Fot. 9,10,11 Przykładowe dania uczestników

Tekst – Danuta Lorek
Zdjęcia – Karolina Młynarczyk, Wioleta Biernat

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.