• Kontrast strony

W dniu 8 lutego młodzież z Hufca Pracy w Wadowicach, w ramach praktycznej nauki zawodu, upiekła pyszne pączki z okazji Tłustego Czwartku.

Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, kiedy najchętniej sięgamy po pączki i faworki, znane również chrustem lub chruścikami. Uczestnicy odbywający praktyczną naukę zawodu w cukierni, w tym okresie, mają wyjątkowo dużo pracy. Młodzież wtajemniczona w procesy produkcji doskonale się orientuje, że idealny pączek powinien być pulchny, ale lekko zapadnięty w środku, co świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Smakołyk powinien też mieć jasną obwódkę wokół, dzięki czemu poznajemy, że tłuszcz na którym był smażony był świeży. Tak usmażone ciastka, zgodnie z tradycją, zostały przez młodzież wypełnione odrobiną konfitury z róży, oprószone cukrem pudrem, polukrowane lub polane czekoladą. W trakcie pracy, instruktor praktycznej nauki zawodu przypomniał młodzieży staropolski przesąd, który mówi „jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie się mu wiodło”.

Fot. 1 Uczestniczki z wyrobami cukierniczymi

 

Tekst i zdjęcie – Janusz Bartoszek

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.