• Kontrast strony

W dniu 17 stycznia uczestnicy z Hufca Pracy w Niepołomicach obchodzili Światowy Dzień Pizzy. Jest to jedno z najpopularniejszych dań, a jej miłośników stale przybywa. Miłość do pizzy trwa od wielu lat, rodzajów i możliwości podania tej potrawy znajdziemy mnóstwo. Dzień obchodów ustanowiono w 2017 roku, kiedy otrzymała ona oficjalny tytuł Światowego Dziedzictwa Komitetu UNESCO ds. ochrony niematerialnej kultury.  

Celem przedsięwzięcia było zapoznanie młodych ludzi z historią pizzy i różnymi sposobami jej przyrządzania. Każdy z uczestników mógł skomponować ją z dowolnie wybranych składników. Na tacach i w miseczkach zagościły: sos pomidorowy, cebula, oliwki, ser mozzarella, pieczarki, szynka i wiele innych produktów. W tym dniu w niepołomickiej jednostce unosiły się włoskie zapachy. Celebrowanie Dnia Pizzy było o tyle ciekawsze i przyjemniejsze, bowiem młodzież wykazała się finezją nie tylko kucharską, ale i smakową. Po zakończonych warsztatach młodzi ludzie poczęstowali potrawą swoich kolegów oraz kadrę pedagogiczną. Tak przyjemnie oraz smakowicie spędzony czas z pewnością długo pozostanie w pamięci naszych uczestników.

 

Fot. 2

 

Fot.3

Fot. 1, 2, 3 Przygotowanie przez uczestników smacznych i wymyślnych pizz

 

Tekst i zdjęcia – Karolina Chojna-Kornecka

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.