• Kontrast strony

W dniu 17 stycznia uczestnicy Hufca Pracy w Niepołomicach obchodzili Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji wzięli udział w specjalnym quizie na temat włoskiego popisowego dania, które narodziło się w Grecji, a następnie oddali się jego degustacji.  

Dzień obchodów ustanowiono w 2017 roku, kiedy pizza otrzymała oficjalny tytuł Światowego Dziedzictwa Komitetu UNESCO ds. ochrony niematerialnej kultury.  Młodzież obejrzała również krótki, wirtualny instruktaż przygotowywania tradycyjnego wypieku z pieca opalanego drewnem. Nagrodą za prawidłowe udzielenie odpowiedzi na pytania zawarte w quizie była degustacja pizzy, która została przygotowana specjalnie na tę okazję przez kucharzy – absolwentów hufca.

Fot. 1 Młodzież podczas rozwiązywania guizu o pizzy

fot.1

Fot. 2 Instruktarz pieczenia pizzy przygotowany przez absolwentów hufca

 

Tekst – Małgorzata Satora
Zdjęcia – Anna Rogowicz, Katarzyna Cymerkiewicz

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.