• Kontrast strony

Światowy Dzień Owoców i Warzyw, zainicjowany w 2013 roku w Nowej Zelandii, odnajdziemy w kalendarzu nietypowych świąt. Każdego roku w trzeci piątek października obchodzimy Dzień Owoców i Warzyw. W tym roku święto przypada na 20 października i zostało uhonorowane przez młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu.

Aby zrozumieć istotę wydarzenia, uczestnicy przygotowali ważne informacje w formie prelekcji na temat walorów zdrowotnych owoców i warzyw. Przekazali koleżankom i kolegom istotne informacje o wartościach odżywczych i o tym, że spożywanie ich to podstawowe źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. W drugiej części zajęć, po samodzielnych zakupach na lokalnym bazarku, młodzież komponowała własne talerze zdrowia, uwzględniając swoje preferencje smakowe. Interesującą informacją dla uczestników było to, iż Światowa Organizacja Zdrowia zaleca 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia w celu wzmocnienia funkcjonowania organizmu i zapobiegania wielu chorobom. Dieta bogata w te produkty może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Ponadto regularne spożywanie dużych porcji warzyw i owoców obniża ryzyko chorób serca. Każdy z uczestników miał szanse zastanowić się, przeanalizować i wyciągnąć wnioski, jak skomponować własny talerz z korzyścią dla zdrowia.

Fot. 1 Zakupy na lokalnym bazarku

 

Fot. 2

Fot. 2 Degustacja owocowych i warzywnych przekąsek

 

Tekst i zdjęcia – Teresa Warzecha i Ewa Zając

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.