• Kontrast strony

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Trzebini, w dniu 26 kwietnia odbyły się wojewódzkie etapy Ogólnopolskich Konkursów „Sprawny w zawodzie 2022” – kucharz oraz BHP z elementami prawa pracy.

Do zmagań kuchennych stanęli reprezentanci z 15 jednostek OHP z województwa małopolskiego. Rywalizację obserwowała komisja konkursowa w składzie: Krzysztof Woźniak – przewodniczący, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Bożena Rążewska – Zastępca Wojewódzkiego Komendanta, Ewa Jaworska – nauczyciel praktycznej nauki zawodu. Przed uczestnikami postawiono trudne zadanie do wykonania. Młodzi ludzie w części praktycznej musieli wykonać pierogi, a jury oceniało nie tylko smak i prezentację dania, ale umiejętność organizacji stanowiska  pracy i sposób wykonania potrawy.

–  Ciasto ma być mięciutkie i delikatne, farsz powinien być o wyrazistym smaku. Pierogi powinny być pełne i okrąglutkie. Płaskim mówimy zdecydowanie nie – mówi z uśmiechem Ewa Jaworska.

Wszyscy uczestnicy powinni poczuć się wyjątkowi, bo gotowanie pod presją jest bardzo trudne.  Gdy inni patrzą na to co robisz prosta czynność może być ciężka do wykonania, ale wszyscy dali radę i za to im dziękuję – podsumował Krzysztof Woźniak, przewodniczący.

Zmagania zakończyły się zwycięstwem Pawła Oleksego z HP w Limanowej, który wykazał się bardzo dobry zarówno w teorii i praktyce. Drugie miejsce zajęła przedstawicielka CKiW w Szczawnicy-Jabłonce Ewa Moniak, a trzecie Aleksandra Lasek z HP w Wadowicach.

Jestem pod wrażeniem większości uczestników, którzy wykonali zadania z pasją, sercem i zaangażowaniem co przełożyło się później w smak pierogów – podsumowała Bożena Rążewska, Zastępca Wojewódzkiego Komendanta na zakończenie imprezy.

Do zmagań BHP z elementami prawa pracy przystąpiło 18 uczestników z 18 jednostek OHP z województwa małopolskiego. Młodzi ludzie rozwiązywali test składający się z 50 pytań przygotowanych przez przewodniczącą jury Anetę Greger – Specjalistę ds. BHP. W składzie komisji konkursowej znalazły się także Ewa Opałek-Śnieg – Kierownik Zespołu kształcenia i wychowania Małopolskiej WK OHP oraz Dominika Boroń – Specjalista ds. imprez kulturalno-oświatowych i promocji.

Zdobywcą pierwszego miejsca został Korneliusz Jędras z krakowskiego Hufca Pracy (Al. Skrzyneckiego), drugie miejsce zajęła Natalia Korczyk z HP Oświęcim, natomiast trzecie Michał Kumala z OSiW w Lanckoronie.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!

Fot. 1 Losowanie stanowisk konkursowych

fot.3

fot.4

Fot. 2,3 Instruktaż przed rozpoczęciem zadania konkursowego przeprowadzony przez instruktora praktycznej nauki zawodu Adama Paliwodę

fot.5

Fot. 4 Paweł Oleksy z HP w Limanowej przy pracy

fot.6

Fot. 5 Ewa Moniak z CKiW w Szczawnicy-Jabłonce przy pracy

fot.7

Fot. 6 Aleksandra Lasek z HP w Wadowicach przy pracy

fot.8

Fot. 7 Część teoretyczna konkursu pisana w sali komputerowej

fot.9

Fot. 8 Jury Sprawnego w zawodzie 2022 – kucharz w składzie: Zastępca Wojewódzkiego Komendanta – Bożena Rążewska, Ewa Jaworska – instruktor praktycznej nauki zawodu, Krzysztof Woźniak – nauczyciel przedmiotów zawodowych, przewodniczący jury

fot.10

Fot. 9 Degustacja przez jurorki  Ewę Jaworską – instruktor praktycznej nauki zawodu i  Bożenę Rążewską – Zastępcę Wojewódzkiego Komendanta konkursowych pierogów

fot.11

Fot.10 Ogłoszenie wyników Wojewódzkiego Etapu Ogólnopolskiego Konkursu Sprawny w zawodzie 2022 – kucharz

fot.12

fot.13

Fot. 11,12 Zwycięzca I miejsca Paweł Oleksy z HP w Limanowej odbiera gratulacje i nagrodę od  komisji konkursowej

fot.14

fot.15

Fot. 13,14 Zwyciężczyni II miejsca Ewa Moniak z CKiW w Szczawnicy-Jabłonce odbiera gratulacje i nagrodę od komisji konkursowej

fot.16

fot.17

Fot. 15,16 Zwyciężczyni III miejsca Aleksandra Lasek z HP w Wadowicach  odbiera gratulacje i nagrodę od komisji konkursowej

fot.1

Fot. 17  Zwycięskie pierogi Pawła Oleksego z 6 – 32 HP w Limanowej

Fot. 18

Fot. 18 I miejsce w konkursie BHP z elementami prawa pracy

Fot. 19

Fot. 19 II miejsce w konkursie BHP z elementami prawa pracy

Fot. 20

Fot. 20 III miejsce w konkursie BHP z elementami prawa pracy

Tekst i zdjęcia –  Olga Kostrzewińska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.