• Kontrast strony

W dniu 16 lutego Młodzieżowe Centrum Kariery w Szczawnicy zorganizowało dla uczestników kształcących się w zawodzie kucharz spotkanie i warsztaty z dietetykiem.

Spotkanie to zostało zaplanowane z myślą o tłustym czwartku, aby dać uczestnikom alternatywę w postaci zdrowej przekąski. Pierwszym punktem spotkania było przedstawienie młodzieży, na czym polega praca dietetyka oraz jakie kształcenie trzeba podjąć w tym kierunku. Zaznaczono również potrzebę ciągłego aktualizowania swojej wiedzy, co związane jest ze zmieniającymi się trendami żywieniowymi. Drugim etapem spotkania były warsztaty praktyczne, w których zaangażowano uczestników do przygotowania zdrowej przekąski, będącej kontrastem dla tradycyjnego pączka.

Uczestnicy kształcący się w zawodzie kucharz mogli dostrzec, że zawód dietetyka łączy teorię z praktyką. Wynika to z faktu, że potrzebne są w nim także umiejętności kulinarne i wyobraźnia do przygotowywania zdrowych i cieszących oko potraw. Nadmieniono, że zawód dietetyka i kucharza często polega na ścisłej współpracy, zwłaszcza przy obsłudze cateringowej.

Fot. 1 Uczestnicy podczas prelekcji z dietetykiem

 

Fot. 2

Fot. 2 Warsztaty praktyczne - uczestnicy przygotowują zdrową przekąskę

Tekst i zdjęcia – Barbara Pilch

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.