• Kontrast strony

„Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje” – to staropolskie przysłowie stało się inspiracją dla młodzieży warsztatów gastronomicznych Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu, którzy 16 lutego przystąpili do smażenia tradycyjnych pączków.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej, pod bacznym okiem instruktorki praktycznej nauki zawodu przygotowywali tradycyjne tłustoczwartkowe wypieki, ucząc się i doskonaląc znajomość całego procesu technologicznego od sporządzania ciasta drożdżowego poprzez smażenie i dekorowanie. Wiele wysiłku i uwagi włożono w to, aby pączki usmażyły się równomiernie na piękny złoty kolor. Następnie młodzi ludzie nadziewali środek pączka odpowiednią porcją konfitury lub czekolady. Na koniec każdy pączek udekorowany został lukrem waniliowym i kawałkami skórki z pomarańczy lub posypany cukrem pudrem. Podczas wykonywania kulinarnych smakołyków młodzież dowiedziała się, że tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Każdy uczestnik miał możliwość opowiedzenia o tradycjach związanych z tym dniem w jego rodzinnym domu. Przedsięwzięcie miało na celu kultywowanie obyczajów ostatkowych, a młodzieży dało możliwość degustacji przygotowanych przez siebie wypieków. Dla przyszłych kucharzy był to czas doskonalenia warsztatu kulinarnego, świetnej zabawy, jak również lekcją polskiej tradycji sporządzania tego popularnego przysmaku.

 

fot. 2

fot. 3

Fot. 4

Fot. 1, 2, 3, 4 Uczestnicy podczas procesu technologicznego sporządzania pączków

 

Fot. 5

Fot. 5 Młodzież prezentuje swoje dzieła tłustoczwartkowe

 

Tekst i zdjęcia – Małgorzata Kulpa, Marta Zięba

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.