• Kontrast strony

Pizza to tradycyjne włoskie danie, które zyskało ogromną popularność. Ta niezwykła potrawa, która zdobyła serca ludzi na całym świecie, to dowód na to, jak proste składniki mogą tworzyć wyjątkowe smaki i łączyć różne kultury. Dnia 6 lutego, tuż przed obchodami Międzynarodowego Dnia Pizzy, młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Trzebini spotkała się, aby celebrować swoje kulinarne upodobania oraz dowiedzieć się więcej o historii i pochodzeniu tego dania.

Pierwsze wzmianki o pizzy pochodzą jeszcze ze starożytności, ale współczesna, jaką znamy, narodziła się w XIX wieku w Neapolu. Choć dokładna tożsamość jej wynalazcy pozostaje nieznana, to właśnie tam, w małych włoskich piekarniach, zaczęto tworzyć danie, które podbiło świat. Jej historia nierozerwalnie wiąże się z Włochami, gdzie powstała jej klasyczna wersja - Margherita. Ta prosta, ale wyjątkowa kombinacja pomidorów, mozzarelli i bazylii na cienkim cieście, stała się symbolem włoskiej kuchni, jednym z najbardziej znanych i lubianych dań na świecie. W Stanach Zjednoczonych również zyskała ona ogromną popularność i stała się jednym z ulubionych dań. Warto zatem zwrócić uwagę na różnice i podobieństwa między włoską pizzą, a jej amerykańskim odpowiednikiem. Podczas pokazu multimedialnego wychowawca przybliżył uczestnikom tajemnice tego wyjątkowego dania. O tym, że jest to potrawa prosta w przygotowaniu, przekonała się młodzież podczas udziału w warsztatach kulinarnych. Tworząc własne przepisy dowiodła, iż jest ona uniwersalna, gdyż można dostosować ją do różnych diet i upodobań. Poza tym, trafnie poparła swoją tezę przykładami istniejących już wariantów, takich jak: wegetariańska, wegańska czy bezglutenowa, co sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Obchody Dnia Pizzy w trzebińskim Ośrodku były idealną okazją do rozszerzenia młodzieńczej wiedzy kulinarnej i poznania różnych kultur żywieniowych. Przygodą pełną smaków, zapachów i kreatywności, od tworzenia własnych przepisów, przez gry pamięciowe i zręcznościowe, po quizy i degustację.

– Przygotowanie pizzy w domu jest świetnym sposobem spędzenia czasu z przyjaciółmi, warto moim zdaniem spróbować swoich sił w przygotowaniu tego dania, eksperymentując z różnymi składnikami i odkrywając nowe smaki – wyraziła swoją opinię Martyna.

– Czy zatem pizza jest tylko symbolem włoskiej kuchni, czy może również lustrem naszych współczesnych, globalnych smaków? Odpowiedź na to pytanie może być tak różnorodna, jak sama pizza – ta wypowiedź wychowawcy skierowana do uczestników spotkania uaktywniła młodzieńcze rozważanie nad trafnością obchodów tego dnia.

 

Fot. 1 Młodzież tworzy własne warianty pizzy

 

Fot.2

Fot. 2 Uczestnicy wykazują się dużym poczuciem humoru, zręcznością i kreatywnością

 

Fot.3

 

Fot.4

Fot. 3, 4 Degustacja smaków

 

Tekst i zdjęcia – Jadwiga Kiełbus

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.