• Kontrast strony

W dniu 20 października uczestnicy Hufca Pracy w Niepołomicach świętowali Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Z tej okazji postanowili ugotować coś smacznego dla szerszej społeczności.

Święto obchodzone na świecie od 2004 roku ma na celu przede wszystkim szerzenie wiedzy o zawodzie kucharza, ale także uświadomienie konieczności dzielenia się posiłkiem z potrzebującymi. Młodzi Ludzie z Hufca, którzy kształcą się na kucharzy dobrze wiedzą jak trudny, ale zarazem potrzebny jest to zawód. Aby osiągać dobre efekty trzeba mieć powołanie i talent kulinarny oraz podchodzić do tego zajęcia z prawdziwą pasją. Właśnie z takim zaangażowaniem młodzież przystąpiła do obierania, krojenia i gotowania jabłkowych powideł. Rozprażone owoce zostały zapasteryzowane w szklanych słoiczkach. Powidła będą wyjątkowym prezentem uczestników Hufca dla seniorów z Domu Pomocy Społecznej w Staniątkach.   

Dzisiejszy dzień był okazją, do uświadomienia sobie jak ważną rolę w społeczeństwie pełnią kucharze. Nie tylko zaspokajają nasz głód, przygotowują smaczne i estetycznie podane potrawy, którymi dzielą się z innymi.

– Praca na kuchni jest czasami wyczerpująca, ale daje niezłą satysfakcję, o czym powinien pamiętać każdy kucharz – powiedział Oliwier, uczestnik kształcący się w zawodzie kucharz.

 

Fot.2

Fot.1, 2 Młodzież podczas gotowania musów jabłkowych

 

 

Fot.3

Fot. 3 Przygotowanie zdrowych upominków dla seniorów.

 

 

Tekst – Małgorzata Satora
Zdjęcia – Anna Rogowicz

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.