• Kontrast strony

W dniu 1 czerwca Młodzieżowe Centrum Kariery w Krynicy-Zdroju zorganizowało warsztaty kuchni molekularnej, rozwijające zainteresowania i umiejętności uczestników OHP.

Przedsięwzięcie miało na celu wspieranie rozwoju zawodowego uczestników kształcących się w zawodach z branży gastronomicznej. Wzięli w nim udział uczniowie Szkoły Branżowej I st. w Krynicy Zdroju, a poprowadził Radosław Kłapacz - właściciel firmy Chef Service z Ropicy Polskiej. Prowadzący rozpoczął warsztaty od omówienia genezy oraz historii rozwoju, a także produktów wykorzystywanych w kuchni molekularnej. Odniósł się do tajników emulsji, żelowania, sferyfikacji oraz aromatyzacji za pomocą ciekłego azotu. W trakcie warsztatów uczestnicy mieli możliwość wykorzystania wiedzy w praktyce i pod okiem prowadzącego przygotowania różnych potraw. Było to niezwykle inspirujące doświadczenie, które otworzyło młodym ludziom nowe horyzonty i zaprezentowało im różnorodność technik kulinarnej sztuki.

Fot. 1 Uczestnicy w trakcie przygotowywania deserów

 

Fot. 2

Fot. 2 Uczestnicy warsztatów  z prowadzącym

 

Fot. 3
Fot. 3 Uczestniczka zajęć podczas przygotowywania posiłku

 

Tekst – Elżbieta Piętka
Zdjęcia – Dominika Gaweł

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.