• Kontrast strony

28 kwietnia w ramach przedsięwzięć z zakresu pośrednictwa i poradnictwa zawodowego, doradcy zawodowi Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej w Nowym Sączu zorganizowali warsztaty kuchni wegetariańskiej.

W przedsięwzięciu uczestniczyli uczestnicy OSiW w Nowym Sączu, a poprowadził je Radosław Kłapacz – właściciel firmy Chef Service z Ropicy Polskiej. Prowadzący przedstawił historię rozwoju kuchni wegetariańskiej, potrawy „naszych dziadków” oraz wskazał alternatywne produkty pochodzenia roślinnego dla mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Według definicji kuchnia wegetariańska określa pożywienie, które nie zawiera mięsa oraz nie zostało przygotowane na bazie pochodzącej z mięsa (np. na rosole drobiowym). W odpowiedzi na panujące trendy, przyszli kucharze poznali nowe przepisy oraz sami próbowali przygotować burgera z czerwonej fasoli, curry indyjskie z sosem jogurtowym, sałatkę z czarnej soczewicy, smażony makaron z tofu. Dużym zainteresowaniem cieszyło się wykonanie deseru z nasion chia. Uczestnicy warsztatów w małych grupkach brali udział w tworzeniu kilku oryginalnych potraw. Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał certyfikat, potwierdzający nabycie nowych umiejętności.

Fot. 1 Uczestnicy warsztatów kulinarnych z prowadzącym


Fot.2

Fot. 2 Uczestnicy warsztatów kulinarnych podczas przygotowania potraw

Tekst i zdjęcia – Anna Jerzakowska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.