• Kontrast strony

Placki ziemniaczane, prosta potrawa przygotowywana ze startych ziemniaków to popularne danie w wielu krajach, szczególnie w Europie Wschodniej. Z przygotowaniem tej tylko z pozoru prostej potrawy zmierzyli się uczestnicy konkursu „Sprawny w zawodzie 2023 - kucharz” współorganizowanego przez 6- 4 Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Trzebini i Małopolską Wojewódzką Komendę OHP.

Na konkurs stawili się reprezentanci jednostek organizacyjnych Małopolskiej Komendy, uczniowie kończący Branżową Szkołę I Stopnia kończących naukę oraz uczestników odbywających ostatni rok rzemieślniczej nauki zawodu. Zostali przywitani przez Zastępcę Wojewódzkiego Komendanta panią Beatę Pabian-Mikułę i Kierownik OSiW w Trzebini panią Bogusławę Fedorowską. Uczestnicy biorący udział w konkursie musieli wykazać się umiejętnościami praktycznymi i wiedzą teoretyczną tak jak przy egzaminach zawodowych, które czekają ich w najbliższym czasie. Procesowi gotowania, prezentacji dań oraz oceny ich walorów smakowych dokonywało jury w składzie: przewodnicząca pani Dorota Suruło - egzaminator Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie i pani Ewa Jaworska - instruktor praktycznej nauki zawodu. Nad prawidłowym przebiegiem części teoretycznej konkursu czuwała komisja w składzie: pan Gabriel Suproń - kierownik internatu OSiW w Trzebini, pan Maciej Tadeusz - pedagog OSiW w Trzebini, pani Danuta Kos - instruktor praktycznej nauki zawodu OSiW Nowy Sącz. O zajętej lokacie decydowała suma punktów zdobytych w części praktycznej i teoretycznej.

Zwycięzcami Wojewódzkiego Etapu Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie kucharz 2023 zostali:

I miejsce Piotr Rembiasz 6-1 OSiW Nowy Sącz – 84 punkty

II miejsce Mateusz Koszut 6-34 HP Stary Sącz – 80 punktów

III miejsce Justyna Juszczyk 6 -25 HP Bochnia – 79 punktów

Wyróżnienie otrzymali: Batrosz Gagat 6-4 OSiW Trzebinia – 78 punktów

                                       Gabriela Furmanek 6-8 HP Kraków – 77 punktów.

Gratulacje dla najlepszych kucharzy w Małopolsce!

Piotr Rembiasz będzie reprezentował Małopolską Wojewódzką Komendę na Etapie Ogólnopolskim „Sprawnego w zawodzie kucharz 2023”.

Fot. 1 Zwycięzca I miejsca Piotr Rembiasz prezentuje swoje danie jurorkom pani Dorocie Suruło i pani Ewie Jaworskiej

 

fot.2

Fot.2 Zastępca Wojewódzkiego Komendanta pani Beata Pabian-Mikuła i przewodnicząca jury Dorota Suruło w czasie degustacji

 

fot.3

 

fot.4

Fot. 3, 4 Część teoretyczna konkursu pod nadzorem komisji w składzie: Danuta Kos, Gabriel Suproń, Maciej Tadeusz

Tekst i zdjęcia – Olga Kostrzewińska

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.