• Kontrast strony

Zwyczaje i tradycje karnawałowe są bogate i ciekawe. Obowiązkowym i jednym z najpopularniejszych zajęć w polskich domach była tradycja sporządzania wypieków, które zwykle tylko w tym okresie były wykonywane i uświetniały spotkania w gronie rodzinnym.

Uczestnicy lanckorońskiego Ośrodka postanowili wzorem lat ubiegłych podtrzymać tę jakże słodką tradycję tłustego czwartku. W dniach 13 i 14 lutego odbyły się warsztaty „Karnawałowe smakołyki”, podczas których instruktorzy praktycznej nauki zawodu zapoznali młodzież z tajnikami wyrobu ciasta drożdżowego oraz półkruchego. Przepisy, z których skorzystano pochodzą z przepisów opartych o wieloletnie doświadczenia, dzięki temu zawsze gwarantują doskonałą jakość smaku i wyglądu. Szczególną uwagę zwrócono również na dobór składników, które powinny mieć jak najbardziej naturalne pochodzenie oraz na odpowiedni czas i temperaturę wykonywania ciasta. Każdy z uczestników samodzielnie wykonywał powierzone zadanie. Po kilku godzinach zmagań przyszła pora na zaprezentowanie smakołyków karnawałowych - pączków, chrustu i karnawałowych róż. Kultywowanie tej tradycji przyczyniło się do zintegrowania grupy, gdyż jak mówi stare przysłowie „przez żołądek do serca”, ma w tym miejscu właściwe zastosowanie.

Fot. 1 Uczestnicy prezentujący swoje wypieki

 

Fot. 2

Fot. 3

Fot. 4

Fot. 2, 3, 4 Uczestnicy podczas wykonywania karnawałowych smakołyków

 

Tekst i zdjęcia – Krzysztof Syrek

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.