• Kontrast strony

Marnowanie jedzenia to globalny problem, który wpływa między innymi na środowisko, gospodarkę oraz nasze społeczeństwo. Zrównoważone podejście do tematu żywności może przynieść wiele korzyści zarówno nam, jak i naszej planecie.

W celu zwiększenia świadomości uczestników na temat skali problemu w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie zorganizowano warsztaty kulinarne, które dostarczyły młodzieży narzędzi do zredukowania marnowania jedzenia. Młodzi ludzie dowiedzieli się w jaki sposób planować zakupy, odpowiednio przechowywać żywność i wykorzystać pełny potencjał produktów. Podczas zajęć zdobyli oni praktyczne umiejętności związane z planowaniem posiłków z wykorzystaniem resztek po pokarmach. Przygotowali między innymi: soki owocowo-warzywne oraz ciasteczka z pulpy z pozostałości po wyciskanych napojach. Pozwoliło to na spożytkowanie składników, które zazwyczaj były wyrzucane do kosza. Udział w warsztatach dostarczył młodzieży refleksji nad własnym działaniem i podniósł ich świadomość konsumencką.  

 

Fot. 2

Fot. 1, 2 Uczestnicy w trakcie warsztatów

Fot. 3

Fot. 3 Uczestnicy prezentujący przysmaki przygotowane podczas warsztatów

 

Tekst – Kamila Łopata
Zdjęcia – Lucyna Brózda, Kamila Łopata

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.