• Kontrast strony

Wrzesień to nie tylko czas powrotu do szkoły, ale także pora na świętowanie Dnia Jabłka. W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie zorganizowano warsztaty, które sprawiły, że jabłko stało się prawdziwym bohaterem dnia.

Na początku spotkania przygotowano zajęcia edukacyjne, podczas których młodzież przyswoiła wiedzę na temat walorów odżywczych i zdrowotnych jabłek. Uczestnicy poznali także szerokie zastosowanie tych owoców w kuchni. Następnie młodzież zebrała je w ośrodkowym ogrodzie, aby przyrządzić przysmaki. Podczas części praktycznej warsztatów młodzi ludzie upiekli pachnąca szarlotkę oraz przyrządzili jabłka pod kruszonką. Chętnie brali udział w warsztatach, dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy o jabłkach i przede wszystkim przekonali się, że zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne!

Fot. 1 Podczas zbierania jabłek

 

Fot. 2

 

Fot. 3

Fot. 2, 3 Uczestnicy przygotowują jabłkowe przysmaki

Tekst i zdjęcia – Klaudia Kolasa

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.