W dniu 4 marca w niepołomickim Hufcu Pracy obchodzony był Dzień Tosta. Zwyczajowo przypada on w ostatnim dniu lutego, nic jednak nie stanęło na przeszkodzie młodzieży, aby zorganizować go z kilku dniowym opóźnieniem.
Fanów tego chrupiącego, spieczonego chleba nie brakuje. Uczestnicy, tym razem nie kucharze ani cukiernicy, ale zdobywający umiejętności w zawodzie sprzedawcy, zmierzyli się z przygotowaniem przekąski. Młodzież przy pomocy opiekaczy i pod okiem wychowawców, komponowała według własnych preferencji podniebienia te smaczne i ciepłe kanapki. Największą popularnością cieszyły się tosty z serem, papryką i szpinakiem, dekorowane sosem pomidorowym. Chętnych do degustacji nie brakowało, bowiem zapach pieczonego chleba, sera i warzyw unoszący się w budynku zaostrzał apetyt.
Młodzież lubi uczestniczyć w warsztatach kulinarnych i cukierniczych, nie tylko tych organizowanych w Hufcu, ale również z seniorami, bo to doskonała okazja dla nich do wymienienia się doświadczeniami, przepisami i umiejętnościami.
– Smakowite, chrupiące i ten ciągnący ser…, takie właśnie lubię – powiedział Wojtek, uczestnik Hufca.
Fot.1 Przygotowanie tostów
Fot. 2 Prezentacja kanapki na talerzu
Tekst – Katarzyna Smęder
Zdjęcia – Małgorzata Satora, Katarzyna Smęder