• Kontrast strony

Młodzież niepołomickiego Hufca Pracy w dniu 16 marca świętowała Dzień Piekarzy Cukierników. Uczestniczki kształcące się w zawodzie cukiernika oraz kucharze wspólnie przygotowali słodkości dla społeczności Hufca.

Niewielkim nakładem pieniężnym z andrutów, ryżu dmuchanego, masy kajmakowej, galaretki oraz dżemu truskawkowego zdolna młodzież wykonała piszinger, galaretkowe roladki oraz słodkie szyszki. Doskonałą umiejętnością nie tylko dla kucharzy i cukierników jest pomysł na wykorzystanie drobnych składników ze spiżarek domowych czy zakładowych kuchni. Czasem niewielkim kosztem i błyskotliwym pomysłem można przyrządzić całkiem smaczne i proste danie czy też zrobić deser. Uczestnicy doskonale zmierzyli się z zadaniem, wspólnie odmierzając składniki potrzebne do wykonania słodkości a nagrodą okazała się nie tylko degustacja, ale również pochwały absolwentów - cukierników, przybyłych w tym dniu do Hufca.

– Bardzo smaczny andrut, słodycz kajmaku złamałyście dżemem truskawkowym ,to świetne połączenie – powiedziała Natalia, absolwentka Hufca w zawodzie cukiernik.

 

fot.2

 

fot.3

Fot. 1, 2, 3 Słodki Dzień Cukiernika w Niepołomickim Hufcu  

 

Tekst – Katarzyna Smęder
Zdjęcia – Małgorzata Satora

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.