• Kontrast strony

Pyszne, słodkie i pachnące, a najlepiej własnoręcznie wykonane ciasto, to uwielbiany deser i nie lada gratka dla łasuchów.

Dzień Ciasta to wyjątkowe święto wszystkich miłośników słodkich wypieków, a także doskonała okazja, aby spróbować swoich sił, biorąc udział w warsztatach cukierniczych. Podczas wydarzenia, młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie przygotowała własnoręcznie ciasto „Metrowiec”. Swoimi wypiekami poczęstowała pozostałych uczestników i kadrę jednostki. Młodzi ludzie poznali historię wypieku ciast, dawne tradycje z tym związane, oraz docenili trudną pracę cukierników, która wymaga precyzji, cierpliwości i pomysłowości. Wspólne wypieki pozwoliły kreatywnie spędzić czas wolny, poznać nowe smaki i rozwinąć własną pomysłowość.

 

Fot.2

Fot. 1, 2 Uczestnik podczas przygotowania ciasta

 

Fot.3

Fot. 3 Prezentacja ciasta

 

Fot.4

Fot. 4 Przygotowanie ciasta do serwisu

 

Tekst i zdjęcia – Anna Sroka

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.