• Kontrast strony

Otwartość na wiedzę i zdobywanie nowych umiejętności, to jedna z najmilej postrzeganych cech charakteru przez pracodawców. Nieustanne doszkalanie się, jest zarówno korzyścią dla pracownika, jak i pracodawcy. Wychodząc naprzeciw potrzebom młodzieży kończącej w tym roku szkołę, doradca zawodowy z nowosądeckiego Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży zorganizował warsztaty baristyczne. Szkolenie odbyło się 8 czerwca w Restauracji „Bohema” w Nowym Sączu. Wzięli w nim udział uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu, kształcący się w zawodzie kucharz.

Zajęcia poprowadził Pan Robert Zmierniak, certyfikowany barista firmy Coffee Art Masters. Prowadzący  rozpoczął od przedstawienia krótkiej historii picia kawy, omawiając pięć czynników istotnych w stworzeniu idealnego espresso tj. mieszanka (rodzaje kaw i ich jakość), młynek (grubość mielenia ziarna), ekspres do kawy (jakość sprzętu z przykładowymi parametrami), vtechnika (odpowiednie ubicie kawy tamperem w kolbie, ubijanie mleka,) i pasja. Następnie zaprezentował rodzaje kaw (białych i czarnych) omawiając ich wielkość, wygląd i sposób serwowania klientowi. Po części teoretycznej, każdy z uczestników, pod okiem profesjonalnego baristy, uczył się prawidłowego wykonywania espresso. W tej części młodzież poznawała technikę zdobienia kawy mlekiem, różnymi wzorami. Podczas warsztatów, każdy z uczestników poczuł się jak prawdziwy barista, który tworzy swój oryginalny smak, z niepowtarzalną dekoracją. Młodzież z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem pracowała nad własnymi produktami. Warsztaty zostały zakończone egzaminem, na podstawie którego młodzi ludzie otrzymają certyfikaty ukończenia I etapu szkolenia w zawodzie barista. Dla uczestników, którzy aktualnie kończą naukę w zawodzie kucharz, szkolenie poszerzyło ich wiedzę i umiejętności, a tym samym podniosło kwalifikacje zawodowe.

Po zakończeniu zajęć młodzież wzięła udział w wizycie studyjnej. Pan Krzysztof Ruchała, współwłaściciel firmy „Kręgielska”, w skład której wchodzi restauracja Bohema, oprowadził i omówił funkcjonowanie oraz potrzeby kadrowe swojego zakładu.

– Obecnie poszukujemy pracowników na stanowisku: pomoc kuchenna, kelner, pizzerman. Potrzebujemy osób chętnych i zmotywowanych. W przypadku braku kwalifikacji czy doświadczenia zawodowego, zapewniamy szkolenia oraz pomoc w wdrożeniu się w pracę na stanowisko – mówi Krzysztof Ruchała.

Po zakończeniu wizyty kilka uczestniczek wyraziło chęć podjęcia zatrudnienia w restauracji na czas wakacji.Wizyta w zakładzie była inspirującą lekcją rozwoju, podwyższania kompetencji zawodowych i społecznych.

Fot. 1 Pan Robert Zmierniak, certyfikowany barista firmy Coffee Art Masters podczas pierwszej, teoretycznej części warsztatów

Fot. nr 2

Fot. 2  Przygotowanie kawy przez Joannę Ślezak – uczestnika warsztatów

Tekst –  Elżbieta Chmura
Zdjęcia – Małgorzata Opiło

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.