Od 10 maja sześcioro uczestników i absolwentów Ochotniczych Hufców Pracy bierze udział w kursie zawodowym „Nowoczesne techniku kulinarne” zorganizowanym przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Lublinie.
Kandydaci na szkolenie zostali zakwalifikowani po spotkaniach indywidualnych z doradcą zawodowym, pośrednikiem pracy i specjalistą ds. rozwoju zawodowego. Rozmowy z uczestnikami miały na celu poznanie i określenie potrzeb zawodowych kandydatów oraz potwierdzenie przydatności wybranego kursu w planowaniu kariery zawodowej.
Podczas kursu młodzież zapozna się z technikami kuchni molekularnej, metodami gotowania (tj.: sous-vide, confitowanie, żelowanie), nowoczesnymi sprzętami używanymi w gotowaniu oraz zasadami przyrządzania sushi. Młodzież będzie miała okazję pracować z trudnymi produktami, takimi jak dziczyzna czy owoce morza.
Pracownicy CEiPM OHP w Lublinie