
Dodatkową formą wsparcia ze strony pracowników rozwoju zawodowego skierowaną do naszych wychowanków jest inicjowanie oraz organizacja eventów z zakresu rozwoju zawodowego. Dlatego wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pracownicy rozwoju zawodowego CEiPM OHP w Skierniewicach doradcy zawodowi, pośrednik pracy i specjalista ds. programów w dniu 12.04.2022 r. przy współpracy z kadrą Hufca Pracy 5-23 w Skierniewicach zorganizowali wizytę studyjną połączoną z warsztatami kulinarnymi Spośród osób chętnych do wzięcia udziału w przedsięwzięciu kadra OHP wytypowała 8 uczestników naszego Hufca, uczniów wyróżniających się swoją postawą i aktywnością, które zakwalifikowały się do programu. Jego celem było wzbudzenie zainteresowania młodzieży kształceniem zawodowym i poszerzenie ich wiedzy z zakresu zawodów oraz dokonywania przez nich świadomego wyboru edukacyjno – zawodowego.
Podczas tematycznej wizyty studyjnej pod hasłem „Live cooking” młodzież z Hufca Pracy 5-23
w Skierniewicach miała okazję samodzielnie przygotować japońską potrawę sushi w oparciu
o najwyższej jakości produkty spożywcze, korzystając z pomocy profesjonalnego szefa kuchni.
Wychowankwie hufca oprócz „kręcenia rolek” nauczyli się dekorowania talerzy i pięknego wydawania potraw. Podstawą nauki przygotowania Sushi było opanowanie umiejętności posługiwania się nożami, których używamy w codziennym życiu w kuchni jednak robimy to nieprawidłowo, czego mogliśmy się dowiedzieć i nauczyć podczas warsztatów, z wykorzystaniem 5 rodzajów noży m.in.: do filetowania ryb czy ośmiornic. Samodzielne przygotowanie Sushi poprzedziła prezentacja dotycząca historii tej potrawy, jej składników oraz sposobów przyrządzania i konsumowania w Azji i Europie.
Wydarzenie stanowiło cenną i ciekawą inicjatywę wspierającą młodzież w planowaniu dalszej ścieżki edukacyjnej i rozwoju zawodowego. Dostarczyło dodatkowej wiedzy o zawodach, pokazując ich specyfikę oraz niezbędne predyspozycje i kwalifikacje do ich wykonywania. Uczestnicy w praktyce mogli zaobserwować jak wygląda praca w zakładzie pracy innym niż, w którym odbywają swoje praktyki. Doświadczenie tego typu pozwoliło młodzieży w sposób bezpośredni nawiązać kontakt
z potencjalnym pracodawcą oraz osobami tam zatrudnionymi, a także poznać specyfikę lokalnego rynku pracy by wykorzystać nabyte doświadczenie w przyszłości.
Tekst: doradca zawodowy - Krzysztof Baranowski
Zdjęcia: pośrednik pracy – Paulina Grzejszczak