
W dniu 27 Października 2020 r. zakończył się kurs zawodowy Kelner, Barman, Barista, organizowany przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Łodzi w kooperacji z wykonawcą: firmą Info-Biz, Profesjonalna Edukacja.
Miejscem realizacji zajęć było Centrum Kształcenia Ustawicznego Erudio w Łodzi. Wybór tej lokalizacji okazał się trafny, ponieważ zostały spełnione wszystkie wymagania infrastrukturalne związane ze szkoleniem. Dołożono wszelkich starań, aby wymogi reżimu sanitarnego wynikające z obecnej sytuacji były rygorystycznie przestrzegane.
Grupę szkoleniową stanowiła młodzież z Łódzkich Hufców OHP, ale również 2 osoby spoza organizacji w wieku 18 do 25 lat nie uczące się i nie pracujące, dla których umiejętności w zakresie przewidzianym dla tych zawodów zostały zdiagnozowane przez doradcę zawodowego oraz specjalistę ds. rozwoju zawodowego i są niezbędne dla dalszego kształtowania indywidualnej ścieżki rozwoju zawodowego uczestnika.
Cele kursu zostały precyzyjnie ujęte w programie nauczania, ze szczególnym uwzględnieniem takich aspektów jak: wiedza merytoryczna, umiejętności oraz bardzo istotne w branżach turystycznej, hotelarskiej, gastronomicznej czy rozrywkowej - kompetencje społeczne.
Kurs trwał łącznie 110 godzin, w tym 20 godzin zajęć teoretycznych oraz 90 godzin praktyki. Szkolenie zostało podzielone na 3 bloki tematyczne tj. kelnerski, barmański oraz baristy.
Każdy moduł był prowadzony przez profesjonalnego trenera, który może się pochwalić długoletnim doświadczeniem zawodowym zdobytym w branży.
Szczególnie ciekawe w opinii uczestników okazały się zajęcia praktyczne: podczas których trenerzy zdradzali tajniki sztuki kelnerskiej, przyrządzania napojów, koktajli, drinków, różnych rodzajów kawy oraz poznaniu i ćwiczeniu trików barmańskich, które jak wiadomo są nieodłączna częścią marketingu.
Wykonawca zapewnił niezbędne narzędzia oraz rekwizyty tak, aby cześć praktyczna jak najbardziej odzwierciedlała miejsce pracy i realny scenariusz obsługi klienta.
Szkolenie zakończyło się egzaminem wewnętrznym potwierdzającym uzyskanie kompetencji.
Uczestnicy po ukończeniu kursu są gotowi, aby zdobytą wiedze oraz umiejętności zaprezentować pracodawcom z wielu branż związanych z gastronomią, rozrywką czy też turystyką oraz hotelarstwem.
Szkolenie pozwoliło młodzieży zdobyć nowe kompetencje miękkie oraz twarde otwierające szanse zatrudnienia przykładowo: w hotelach, restauracjach, pubach czy klubach, ale również w miejscach serwujących kawę przygotowywaną przez profesjonalnego baristę, a wiec np. cukierniach czy kawiarniach znajdujących się na terenie ul. Piotrkowskiej, czy też tak licznych Łódzkich Centrów Handlowych, takich jak Manufaktura oraz jej otoczenie.
Uczestnik po zakończeniu szkolenia w zakresie wiedzy min. :
- zna zasady pierwszego kontaktu z gościem restauracji
- zna zasady etyki zawodu
- zna zasady organizacji baru
- charakteryzuje elementy savoir - vivre przy stole
- charakteryzuje baristę jako zawód
- zna techniki Latte art – sztuka „rysowania na kawie”.
W zakresie umiejętności min:
- wykorzystuje w praktyce zasady pierwszego kontaktu z gościem
- stosuje w praktyce etykę zawodu
- potrafi stosować zasady savoir – vivre
- wykorzystuje w praktyce kawę jako roślinę, ziarno, napój
- wykorzystuje w praktyce sprzęt baristy, barmana oraz kelnera
Wszystkim uczestnikom gratulujemy zdania egzaminu, życzymy sukcesów w życiu osobistym oraz zawodowym.
Mamy nadzieję na możliwość spotkania młodzieży realizującej się profesjonalnie na lokalnym szlaku kulinarnym: w pubie, hotelu lub klubie gdzie liczymy na przychylny i profesjonalny serwis.
Tekst: Wiktor Linowiecki
Zdjęcia: Wiktor Linowiecki