
W dniu 21 października 2021r w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie odbył się już po raz ósmy konkurs kulinarny „I Ty możesz zostać Masterszefem!” w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery 18 – 22 październik 2021.
Organizatorami konkursu byli: Łódzka Wojewódzka Komenda OHP w Łodzi wraz z jednostkami terenowymi Młodzieżowym Centrum Kariery i Hufcem Pracy 5-11 w Bełchatowie, a także Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie i Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Bełchatowie.
Honorowy Patronat nad konkursem objęła Starosta Powiatu Bełchatowskiego Pani Dorota Pędziwiatr, która ufundowała nagrody rzeczowe za I, II i III miejsce oraz drobne prezenty dla pozostałych uczestników Konkursu. Łódzka Wojewódzka Komenda OHP również przekazała upominki dla uczestników konkursu, którzy zajęli pierwsze trzy miejsca.
W tym roku do konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn. Młodzież z Branżowej Szkoły I Stopnia uczący się zawodu kucharza (uczestnicy HP 5-11 Bełchatów) i Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie mieli za zadanie w ciągu 2 godzin ugotować według autorskiego pomysłu jesienną przekąskę. Po upływie wyznaczonego czasu komisja konkursowa oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potrawy pod względem technologicznym, estetyka podania, ocena smaku.
Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród młodzieży i coraz wyższym poziomem. Jak co roku komisja miała bardzo ciężkie zadanie by wyłonić zwycięzców, gdyż wszystkie dani zasługiwały na nagrodę i były przygotowane na wysokim poziomie.
Wśród wielu smakowitych potraw znalazły się: Tortilla jesienna, Pizzerinki, Frytki z dyni i cukinii w towarzystwie koktajlu mandarynkowego, Przekąska jesienna na bazie herbatników, Pizza zawijana – ślimaczki, Chlebek czosnkowy z jajkiem i awokado, Paszteciki grzybowe w cieście francuskim.
Ostatecznie po dokonaniu oceny potraw wyłoniono zwycięzców i bezkonkurencyjni okazali się:
Kinga Peryga i Oliwia Pietryszka, które za potrawę „Roladki z kurczaka z puree z dyni” zajęły I miejsce
Mateusz Gawlik i Mateusz Sobański za potrawę „Lasagne z dynią, szpinakiem i serkiem szałwiowym beszamelem” zajęli II miejsce.
III miejsce otrzymały Wiktoria Wrońska i Wiktoria Zaremba za potrawę „Warkocz jesienny”.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w Konkursie, a zwycięzcom gratulujemy wygranej. Zapraszamy do udziału w konkursie już za rok.